top of page

​Balıklarınızı fanussta beslemeyin.Onlarda bir canlı eğer onları seviyorsanız.Fanusa hayır diyin.

 

Japon balıklarının cinsiyeti nasıl ayırt edilir? 

*Yumurtlama zamanı karnı yumurta dolan dişinin dolgunluğu 
*Yumurtlama zamanı erkeğin solungaç kapakları ve göğüs yüzgeçlerinde oluşan parlak parlak bant 
*Dişilerin anüslerinin dışarı çıkık olması 
*Erkeklerin anüslerinin içeriye girik olması 
*Yumurta dökme zamanı erkeğin dişiyi kovalaması 
*Erkeklerin gövdelerinin dişilere göre daha uzun olması 
*Dişilerin gövdelerinin erkeğe göre daha basık olması
*Erkeklerin kuyrukları dişilere göre daha büyük olurlar. (aynı tür japonlarda) 
*Çiftleşme döneminde erkeklerin solungaçlarında küçük sivilceler çık

 Japon balıklarına nasıl bakılır??
Türkiye’de akvaryumda balık besleyen akvaristler gün geçtikçe artıyor. Balık beslemeye başlayan 7’den 70’e herkes ilk önce Japon balığı ile başlar. Gösterişli ve canlı renklere sahip bir balıktır. Türkiye’de ona Japon balığı denilmekte, yurt dışında ‘gold fish’ deniliyor. Bilimsel ismi ise ‘Carassius auratus’dur. Ana kökeni Asya kıtası olan bir balıktır.
Fanuslarda beslenmeye çalışılsa da en az 40 ila 70 litre su kapasiteli akvaryumlarda beslenmelidir. Japon balıklarının mideleri yoktur, bu sebeple doyma hisleri de bulunmaz. Balık beslemeye yeni başlayan akvaristler, balıklarını yem yerken izlemeyi istediklerinden Japon balığını aşırı besleme yanlışa düşebilmektedirler. Akvaryuma yem atıldıkça, yemin peşinden giden Japon balığı bir süre sonra hastalanacaktır ve ömrü uzun olmayacaktır.
Japon balıkları barışçıldır. Akvaryumlarda başka türlerle uyum içerisinde yaşabilirler. Genel olarak 35 santimetre boya ulaşabilmektedirler. Japon balıklarına doğal ve sağlıklı akvaryumlarda bakıldığında yaklaşık 25 yıl yaşayabilirler.
Japon balıklarının sağlıklı bir ortamda yaşabilmesi için akvaryumun Japon balığının doğal yaşam ortamına benzetilmesi gerekir. Kesinlikle fanus gibi dar hacimli mekânlara hapsedilmemelidir. Akvaryum suyunun sıcaklığı ortalama 18–24 santigrad derece olması gerekmektedir. Suyun pH değeri 6–8 arasında olmalıdır. Türkiye’deki musluk suları ortalama olarak bu pH değerindedir. Ancak akvaryuma eklenmeden önce en az 3–4 gün dinlendirmeli, bu işlemden sonra balıklar akvaryuma dâhil edilmelidir.
Japon balıklarıyla aynı akvaryuma konulacak diğer balıklar, Japon balığından çok küçük ya da çok büyük olmamalıdır. Japon balığı, kendinden çok küçük olan balıkları yeme girişiminde bulunacaktır. Kendinden daha büyük olan balıklar ise Japon balığının uzun kuyruğunu yiyebilirler.

Japon balığı akvaryumlarında dekorasyon sade olmalıdır. Canlı bitki olarak kalın yapraklı bitkiler tercih edilmelidir. Aksi takdirde bitkiler Japon balığı tarafında afiyetle yenilecektir. Japon akvaryumuna eklenebilecek kalın yapraklı canlı bitkilere örnek olarak; Anubias, Saz ve Crypto gibi bitkiler verilebilir. Akvaryum tabanında kullanılacak malzeme midye kırığı veya quartz gibi ufak taneli malzemeler seçilmelidir. Japon balığı dipte yem ararken bir miktar kumu ağzına çeker. Bu sebeple tabanda iri taneli malzeme olursa, sonuç Japon balığını ölümüyle sonuçlanacaktır. Akvaryuma misket, bozuk para gibi maddelerin atılması balığın bu maddeleri yutarak veya bu maddelerin suda salınım yapması balığı zehirleyecektir. Bu hususlara dikkat edilmelidir.
Japon balığı hem etçil hem otçul bir diyete sahiptir. O yüzden yemleme yaparken her iki grup yemler kullanılmalıdır. Ayda bir ya da iki defa bezelye, ıspanak gibi sebzeleri haşlayarak ufak parçalar halinde Japon balıklarınıza verebilirsiniz. Bu değişiklik balıkların strese girmelerini önler ve daha formda kalmalarını sağlar.

Akvaryumun filtrasyonu için, akvaryum suyunun tamamını çevirebilecek güçte iç motorlar ve büyük hacimli akvaryumlarda ise dış motor kullanımı faydalı olacaktır.
Doğal ve sağlıklı bir Japon akvaryumunda, eğer balıklar erişkin hale geldiyse yavru alabilmek mümkündür. Japon balıklarının cinsiyet ayrımı oldukça güçtür. Sadece üreme zamanlarında erkek Japon balıklarının solungaçlarında kabarcık benzeri yapılar oluşur. Japon balıkları düz yumurta dökerler. Çok sayıda yumurta akvaryum tabanına yayılır. Su koşullarına bağlı olarak bir hafta içinde yavrular yumurtadan çıkar. Bu süreç içinde diğer Japon balıkları ayrı bir akvaryuma alınmalıdır.
Japon balıkları ülkemizde oldukça ilgi görmektedir. Ekonomik değeri olan bir süs balığıdır. Akvaryumculara gittiğinizde en çok Japon balıklarının satışta olduğunu göreceksiniz. Eğer sizde bu asil balığı beslemeye karar verdiyseniz, onu en iyi şartlarda besleyin böylece o da size gerçek anlamda bir mutluluk verecektir.

Fanusa Hayır

Coğrafik Kökeni: Malawi Gölü’nde geniş bir alana yayılmışlardır. 

Yaşam Alanı:Kumluk ve açıklık kıyı bölgeleri. 

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul 

Davranış Biçimi: Genelde sakin nadiren agresif 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derece agresif 

Yüzme Seviyesi: Dip-Orta 

Üreme: Dişiler 20 ila 90 adet yumurtayı 18-21 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/ 2 olması önerilir 

Sıcaklık: 25 °C - 26 °C 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 25cm. 

En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre. 

Su Sertliği:10-18 °d 

pH: 7.2 - 8.8 

Genel Yorum: Doğada geniş kumluk alanları yem bulmak için gezerler.Sürüsünü diğer balıklara karşı savunur.Erkekler kur yaptıklarında veya dominant olduklarında koyu mavi-lacivert arası renk alırlar.Genelde vücutlarındaki 3 siyah renkli lekeyi gösterirler.

Yunus Balığı

Çöpçü balıkları yayıngiller tayfasına bağlı olan bir balık türüdür. Daha çok Güney Amerika ve Amazonlarda görülen çöpçü balıklarının en büyük özellikler sürü halinde yaşıyor 
olmalarıdır.Çöpçü balıklarına bağlı olan alt türler arasında panda, albino ve komando türü balıklar bulunur. Bu balıkların kocaman ve de hareketli gözleri vardır. Boyları en fazla 10 santimetre olan çöpçü balıkları hem et hem de ot yiyen balılardır. Barışçıl olan bu hayvanlar diğer balıklara saldırmayı sevmezler ve akvaryumda iken en dipte gezinmeye bayılırlar. Ama en dipte gezmeleri dipteki pislikleri yiyecekleri anlamına gelmez. Dipteki pisliklerle beslenmezler. Bu balıklardan birine bakmaya niyetliysek en azından 5 tanesini birden satın almalı ve beraber beslememiz gerekir. Ayrıca akvaryum da büyük olmalıdır ve en azından 100 litrelik bir büyüklüğe sahip olmalıdır. Su sıcaklığı 21-25 derece olmalı ve pH değeri de 5,5 olmalıdır. 

Çöpçü Balığı

  Birçok hobi severin tercih ettiği malawi türlerinin ağızda kuluçka yapan balıklarından biridir.Latince adı Labidochromis Caeruleus olan sarı prensesler malawi gölünün bol kayalıklı kıyı kesimlerinde yaşamaktadır.Bu yüzden akvaryumunuzun dekorunu bol kayalıklı olarak ayarlamalısınız.Sarı prensesler için canlı bitki önerilmez bitkisel beslendikleri için büyük ihtimal bitkileri yiyeceklerdir fakat buna rağmen canlı bitki koymak isterseniz anubias tarzı sert yapraklı bitkilerden koyabilirsiniz.Veya plastik bitkilerdende kullanabilirsiniz.Doğal ortamlarında kaya üstündeki yosunlar ve küçük deniz canllılarıyla beslenen sarı prenseslerin hem bitkisel hemde hayvansal yemlerle beslemeliyiz.Eğer sürekli olarak hayvansal (protein ağırlıklı) olarak beslenirse bloat hastalığı denen hastalık ortaya çıkar.Ve ne yazık ki bu hastalıktan kurtulan balık hiç yok denecek sayıdadır.İşte bloat hastalığına yakalanan bir balık;

 

Erkek sarı prensesler dişi sarı prenseslere oranla daha büyük olurlar.Erkekler 12-14 cm ye ulaşırken dişilerde bu boyut 10-12 cmdir.Cinsiyet ayrımında birçok yöntem olmasına rağmen en güvenilir yöntem anüs vent yöntemidir.Anüs vent testi yapmak için 6-7 aylık (5-6) cm olmaları gerekir

Sarı Prenses Bakımı

Dişi sarı prenses tüpçük çıkardıktan sonra erkek titreyerek yumurtaları döller ve dişi sarı prenses yumurtaları ağzına alır.Anne balık yumurtaları ağzına aldıktan sonra 2 seçeneğiniz vardır bu seçeneklerden biri kusturmadır ikincisi ise anne balığı başka bir akvaryuma ayırıp yavruları bırakmasını beklemektir.Fakat anne balığın ağzına ilk yavru alışıysa alışması baımından kusturmanız önerilmez.Dişi balık 21-25. gün yavruları ağzından bırakır.Bundan sonra yavruları beslemek size kalmıştır.Ünlü firmaların yavru yemlerinden kullanabilirsiniz veya damızlık balıklarınıza kullandğınız yemleri ufalayarak yavrularınıza verebilirsiniz.Bunun yanında canlı yemlerden kullanabilirsiniz.Canlı yemlerin en çok kullanılanı olarak artemia gösterilebilir.Artemia çıkarma ile ilgili forumda bir çok konu bulabilirsiniz.

Lepistes Bakımı

Poecilia Reticulata (Lepistes) Lepistesler, özellikle çekici kuyruk renk ve desenleri, bakımının görece kolay bir balık olması ve bir çok diğer tür ile sorunsuz şekilde beslenebilmesi gibi sebeplerden dolayı bir çok hobicinin tercihi olmuştur. Erkek Dişi Ayrımı Bir çok balık türüne kıyasla, lepisteslerin cinsiyeti çok kolay ayırt edilebilir. Ayırt etmekte en dikkat çekici özellik, erkek lepisteslerin, dişilere oranla ciddi şekilde küçük; dikkat çekici oranda renkli ve gösterişli olmasıdır. Tüm canlıdoğuranlarda olduğu gibi, lepistesler de anal yüzgeçlerinden ayırt edilebilirler. Dişi lepisteslerde anal yüzgeç geniş ve yelpaze şeklinde, erkeklerde ise ince ve uzun olarak bulunur. Erkeklerde bulunan bu üreme organına Gonopodium denir. Akvaryum Şartları Lepistesler tropikal balıklardır. Dolayısıyla tanka mümkün olduğunca tropik bölgelerin şartları yansıtılmalıdır. İlk başta, tropikal bölgelerin, günde 12 saat ışık aldığı hesaplanarak, lepistes tankının ışıklandırması günde 12 saat çalışacak şekilde ayarlanmalıdır. Su ısısının 26-28 derece arasında sabitlenmesi ve herhangi bir ısı değişiminin günlük 0.5 ya da 1 derece olarak yapılması sağlıklı lepistesler için son derece önemli bir konudur. Lepistes tanklarının ışıklandırması, balıkların renklenmesi için de son derece önemlidir. Tank mutlaka bol bitkilendirilmiş olmalıdır. Lepistesler otçul beslendikleri için, tercih edilmesi gereken bitki türleri, balıkların rahatlıkla yiyemeyecekleri kadar sert olanlardır (Saz v.b.) Diğer canlıdoğuranlar gibi lepistesler de her yönden gelen ışığa karşı hassas olduklarından, mutlaka saklanacakları yerler olmalıdır. Tropik bölgelerin, yağışlarla oranı azalan ancak genelde yüksek humus içeriği nedeniyle yüksek sertliğe sahip su koşullarını birebir taklit etmek çok zor olduğundan, bu balıkların beslenmesi için orta sertlikte su tercih edilebilir. Suyun pH’ını 7.1 – 8.3 arasında tutmak idealdir. Sosyal Yaşam Kendilerine zarar vermeyecek türlerle dostça geçinen bir balıktır. Kendi tecrubelerime dayanarak, diğer popüler canlıdoğuran türleri olan moli, kılıçkuyruk, plati ve velifera ile sorunsuz bir şekilde beslenebileceğini söyleyebilirim. Çevremde çok kez, karma akvaryumlarda lepisteslerin özellikle kuyruklarına zarar verildiği konusunda şikayetler duydum. Eğer böyle bir problem yaşıyorsanız, problemi balıklardan önce kendi tankınızda aramalısınız. Yukarıda sayılan türler, uygun bakım şartlarında ve bitkilerden oluşturulmuş yeterli gizlenme yerlerinin olduğu tanklarda sorunsuz şeklide bakılabilirler. Lepistesler, sadece kendi akrabaları ile değil, başta hemen her akvaryumda bulunan çöpçü ve cüce vatozlar olmak üzere; elma salyangozları, tetralar gibi diğer türlerle de karma akvaryumda beslenebilirler. Ancak hemen hatırlatalım ki; tankımıza koyacağımız her bir tür fazladan dikkat ve özen gerektirir. Bu konudaki kişisel görüşüm ise, lepistesleri, içinde sadece kendi cinsinden balıkların olduğu bir tankta beslemenin en sağlıklı yöntem olduğudur. Benim tecrübelerime göre lepistesler, başta kılıçkuyruk olmak üzere diğer canlıdoğuranlara göre, yavru yeme oranı en düşük balıklardır. Ancak bu durum elbetteki bakım şartlarına ve düzenli yemlemeye bağlıdır. Besleme Daha önce de söylediğimiz gibi lepistesler otçul beslenirler. Bu yüzden menüleri de bitkisel içerikli olmalıdır. Özellikle yeni doğan yavruların gelişimi için protein ağırlıklı yemler (Artemia salina, Tubifex tubifex, v.b.) hızlandırıcı bir etki yapmaktadır. Ancak ben kişisel olarak, yavruların bir süre daha erken gelişimi için, sindirim sistemlerini yormayı gerekli görmüyorum. Özellikle yavruların gelişimi için protein ağırlıklı yemler tercih edilecekse, protein oranı yüksek olan pul ve pelet yemleri öneririm. Kişisel fikrime göre %60-80 arası protein içeriği olan Tubifex kurdundansa, %40 protein içeriği olan bir pul yem vermek çok daha sağlıklı bir sonuç verecektir. Çok küçük olmamaları şartı ile, her boydaki lepisteslere kaynatıldıktan sonra ince kıyılmış sebze verebilirsiniz. Bir başka yöntem olmak üzere, mutfak artıklarınızı da önce blendırdan geçerip ya da kıyıp ısıl işleme tabi tutarak balıklarınıza yedirebilirsiniz. Ancak mutfak artıkları genelde vitamin ve mineral açısından çok yetersiz olduğu için; hazırlamış olduğunuz yeme, kedi maması, köpek maması ve bebek maması katmanızı öneririm. Tekrar etmekte fayda görüyorum ki, yemleme her ne şeklide olursa olsun, balığın sağlığı ve mutluluğu için, bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Cinsel Özellikler Lepistesler, doğduktan ortalama 2.5 – 4 ay sonra cinsel olgunluğa erişirler ve doğum yapan balığın yaşına, doğum sayısına ve bakım şartlarına göre 20 – 200 yavru verebilirler. Doğum yapan lepistes ortalama 3-6 hafta sonra hamile kalarak tekrar doğum yapabilir. Ortalama hamilelik süresi ise 1 aydır. Aynı dişinin sürekli erkek tarafından rahatsız edilmesini önlemek amacıyla, dişi erkek oranı 1/3 ya da ½ olarak ayarlanmalıdır. Damızlık olarak seçilecek erkeklere özellikle dikkat edilmeli, kendi türünün karakteristiğini taşıyan, renkleri canlı ve sağlıklı balıklar tercih edilmelidir. Üretim Lepisteslerin üretimi için ciddi bir gayrete gerek yoktur. Kötü olmayan şartlar altında sürekli ürerler. Doğumun nerede gerçekleşeceği konusunda çeşitli fikirler vardır 1. Plastik yavruluk: Avantajı, yavruları yiyecek balık bulunmayışıdır. Dezavantajları ise nadir de olsa, yavru balıkların suyun üstüne yüzme içgüdüleri nedeniyle doğum yapan dişinin yanına giderek bu dişi tarafından yenmesi ve yavruluğa konulan dişinin stres nedeniyle ölebilme riski olarak sıralandırılabilir. 2. Tül Yavruluk : Plastik yavruluğun avantajları yanında, hamile dişinin daha az strese girmesi olumlu yönüdür. Tül yavruluktaki yavrular, diğer balıklar tarafından yenmese de tül ile birlikte ısırılıp öldürülebilirler. 3. Ayrı Bir Tank: Özellikle yeni doğan yavrular ve hamile dişiler su, ısı, mekan v.b. değişikliklerine karşı çok hassas oldukları için; doğum ayrı bir tankta yapılacaksa, bu tank mutlaka önceden hazırlanmalı, şartları asıl tankımıza göre aynı seviyeye getirilmeli ve doğan yavrular bir süre daha bu tankta beslenilmeye devam edilmelidir. Böyle bir doğum tankı kurmak için, ana tankımızdan alacağımız suyu kullanmak isabetli bir karar olacaktır. 4. Ana Tankta Doğum: Kişisel fikrime göre, en sağlıklı doğum şeklidir. Ne hamile dişi ne de yavrular için ortam koşullarında bir farklılık meydana gelmez. Bol bitkilendirilmiş bir akvaryumda yavrular kaçmak için yeterli yer bulabilecekleri gibi, düzenli beslenen lepistesler de genelde yavrularını yemezler. Nadir de olsa yem olan yavrular, tankımızdaki en zayıf ve yeteneksiz yavrular olacaktır. Lepistes yavrularının saklanması için, özellikle zemine, kaya ve köklere sarılan ve suda serbestçe yüzen Java Moss (Riccia Fluitans) bitkisi ile, diğer su üzerinde yüzen bitkiler (Hygroryza aristata, Lemna minor, v.b.) idealdir.

bottom of page